Levande demokratins död

Carl Bildts blogg besöks av ca 5 000 – 10 000 personer varje dag. UD anställda samt statliga anställda hör till dem som bör veta var chefen – utrikesministern – befinner sig för dagen. Journalister, politiker, och vanliga folk som intresserar sig för politiken i allmänhet och utrikespolitik i synnerhet likaså.

Personligen var jag inte alls intresserad av att läsa Carl Bildts blogg i början. Visst hade jag hört talas om att han bloggar, men so what. Jag var fullt upp med min lilla värld, och att öppna hans blogg för att läsa omvärlden fanns inte tid med.

Inte förran vi – födda Filippiner – fick höra i ryktes vägar att den svenska ambassaden i Manila skulle läggas ned. En som kände en, som kände en, som kände någon som visste något. De sovande patriotiska känslorna för hemlandet väcktes. Min första reaktion var att det kunde inte vara sant, det måste vara ett skämt. Ambassaden hade funnits där i 60 år, i ett land med 90 miljoner invånare. Vad hade hänt?

Fick reda på att Filippinska ambassadören till Stockholm inte visste något heller, det kom som en chock även för henne. Herregud, vi som just firade 60 årsdagen av vänskapen Sverige-Filippinerna i augusti 2007.

Något måste göras, vi kunde inte bara låta det ske utan en kamp. Det cirkulerades i vår community protest brev som skulle sändas till Riksdagens Utrikesutskott (UU). Jag skrev ett eget. Protest breven skickades per mejl till alla ledamöter. Ringde UD och UU. Fick reda på att det var självaste Moderatledda Alliansregeringen som skulle besluta om ambassad nedläggningen, och inte genom omröstningen i  Riksdagen. Ok, meddelade andra berörda Filippiner…bad de att mejla om breven till alla i Regeringen. Alla gjorde det!  Och sedan….skulle man bara vänta nu då….eller?

Nej då! Här väntas det inte bara. Javisst, ja….utrikesministern har en blogg. Dags att undersöka saken. Läste inläggen och kommentarer. Märkte att det debatteras och argumenteras i bloggen – det mesta även på direkten. Många var online samtidigt. En levande demokrati! Det var alltså så en blogg fungerar, mycket mycket intressant. Väntade en öppning för att kommentera… tills hittade en, datumet var 17 Nov 2007.

Det här var inte kul, man fick ingen respons från utrikesminister. Skrev en kommentar till – å alla andra Filippiners vägnar. Läser han kommentarer tro? Självklart gör han det, det är ju hans egen blogg. Skrev  ännu en kommentar till – där det stod att det var som att prata på bloggen till en vägg. Jag gav mig aldrig! Då kom det ett svar, efter några dagar, från UDs asien avdelningen, å utrikesministers vägnar, om förklaringar (läs bortförklaringar) angående nedläggningar. Men inget beslut hade fattats ännu.

Under tiden bekantades med andra meddebattörer – Kachina, hillary2, Josef – mycket mänskliga sådana. Kachina speciellt eftersom han är mycket andlig, rättvis och djupsinnig – ingen någonsin hade jag träffat (även enbart på bloggen) någon liknande  i Sverige. En annan signatur hade t o m sagt att jag hade Kachina som en förebild – javisst, varför inte. Så blev det också! Hillary2 är även en som jag respekterar – hon kan argumentera i sak i vasst ton – det gillar jag. De blev mina moraliska stöd i olika lägen.

Med tiden dök andra signaturer upp på bloggen – Jeandebeaumont (Frankrike), Xiaoling (Singapore), Rocinantee, Cervantez, Sanchopanzaa, Don quixotte – från Spanien. Och hör och häpna, alla de hjälpte mig att föra och argumentera ambassad frågan i bloggen. Helt otroligt, ofattbart, mirakulöst, men det var sant! De hade alla möjliga argumentationer för att förhindra nedläggningen……tyvärr det hjälpte inte det heller. Men det är en annan historia. Jag tror faktiskt än i dag att de gjorde entré i bloggen dels för att hjälpa mig med min kamp, dels för rättvisan. Det är verkligen mycket heroiskt, och jag förstås är mycket tacksam!

Andra trevliga skribenter är också värt att nämna – fairymary, Helena Palena, weneedtoknow, tnsexton, spanaren, ohlundonline, carl norberg, soli01, ollemunter, smalanningen, solsburryhill, oscar bevern,  friherinnan, karmman, pravo, och övriga stammisarna – marah, mrmhalland, torsten, göteborgslullaren, anna, nathaliesview, maggi, visionära, lombryssel ……m m (förlåt om jag har glömt några). 

Hur som helst, vad jag vill komma fram till är att bloggen var en del av min vardag från nov 2007 tills den 9 sept 2008. Då moderatorn på Carl Bildts blogg började aktivt radera kommentarer som han uppfattade inte hörde till inläggen. De livliga diskussionerna – där jag lärde mig mycket om politik såväl inrikes som utrikes – hade dött. Nästan alla stammisarna protesterade på sitt sätt…förgäves.

I affekt skrev jag också något dumt – t o m under fel inlägg – som blev min avstängning, men känslosam som jag var, ville jag gärna behålla min signatur – av nostalgiska skäl – och faktiskt bad om ursäkt för mitt beteende, då fick jag åter kommentera på bloggen (som jag är mycket tacksamt över).

Men många fick inte fortsätta skriva. Kvar blev en stel blogg.

Den levande demokratin i Carl Bildts blogg dog. Dess unikhet försvann. Möjligheten att förkovra sig om politik begränsades. Förr kunde man ställa en fråga på bloggen, och det var alltid någon skribent eller läsare som visste svaret. Det var toppen! ……Det var då det!…..Det var kul så länge det varade!

Jag hade visserligen önskat mig öppet på bloggen att någonstans borde det finnas regler som gällde – så alla visste att t ex påhopp, personangrepp, och förödmjukningarna var inte acceptabla. Jag önskade mig visst för mycket, önskningarna blev bönhörda – säkert av tillfällighet, och mycket mer därtill också – många skribenter försvann…… Mycket tragiskt!

Tills…..som en skänkt från ovan, började Ian Wachmeister blogga. Åter har aktiva kommentatörerna samlats i en blogg. Den levande demokratin har än en gång åter uppstått. Den här gången förhoppningsvis har alla lärt sig en läxa – att hålla kommentarerna i mänskliga nivån – som i det riktiga livet. Att ta hänsyn, visa respekt och ta vara på  möjligheten som finns.

Hoppas att det varar länge….vem vet kanske för evigt…………

                                           @–>–>–>–>–   –<–<–<–<–@

Annonser

15 kommentarer

 1. Hmmm… – Best Of Mankind – Riktigt riktigt bra beskrivet ovan, verkligen… – i mitt ca 14 månader ”korta” gästspel på Carl Bildt´s blogg – innan jag belv portad tills vidare av mr Ericsson på UD, troligast…

  Anledningarna till det här åt hållet förryckt stupida raderandet i kommentarerna på Carl Bildt´s privata blogg – är nog många – och dom avgörande skälen till detta – kommer Wi nog ej att få veta någonting om – innan Carl Bildt skriver sina memoarer om sin tid som utrikesminister, troligast… 🙂

  Dock – det har ej hindrat mig ifrån att spekulera en del om den här bedrövliga saken här.

 2. Väldigt välformulerat, Best of Mankind!

  Jag kan hålla med dig om att det verkar märkligt att lägga ned svenska ambassaden på Filippinerna.

  Får jag någonting att säga till om i svensk politik lovar jag att öppna den igen. 🙂

  Josef:

  Det här med levande demokrati och levande forum är fundamentalt viktigt, så att vi hela tiden kan hålla igång dialogen och diskussionen med våra politiker och förhoppningsvis ge dem en eller annan värdefull synpunkt.

  Jag noterar att du också reagerat på att Anders Fogh slutat skriva på sin blogg.

 3. Godkväll i stugan! Kul genomgång av vårt bloggande hos Bildt. Jag skriver där ibland – men det känns inte lika kul längre. Men livet går vidare ändå och vi kan ju skriva hos varandra och hos Ian.

  Undrar var Torsten tog vägen?

 4. Godkväll Helena!
  Har du inte heller lagt dig än? Jag var just hos fairymary och läste hennes blogg. Det är sant det är inte lika kul att skriva hos CB längre. Det är för förmellt. 🙂 Men det får gå.
  Jag märker också att CB bloggar mer än någonsin, 2 till 3 st ibland om dagen. Vilken kille!
  Förresten, vilken intressant ämne du har i din blogg just nu, du väckte nog många konspirationsteoritiker i wordpress….hahaha
  Och jag brukar skratta på dina kommentarer, och alla andra som skriver roliga kommentarer hos Ian, verkligen…Jösses, jag öppnar nog hans blogg minst 10 ggr om dagen…

  Josef,
  Ändra datumet i din blogg, du är kvar i 2007. 🙂

  Ohlund,
  Det var snällt tänkt att öppna ambassaden om du får chans att säga till i politiken. 🙂

 5. Och Torsten läser säkert CBs blogg dagligen utan att kommentera.
  Han är en hängiven CBs anhängare tror jag.

 6. Ja, Torsten dök upp på Carls blogg häromdagen. Han har varit borta länge. Han tydker att det är skönt att alla knäppisar är borta. Kollar du Bildts blogg varje dag.? Det gör jag.

  Gissa vem som kom på besök hos mig i går kväll. Jo Greven själv. Han hälsade till alla rebeller. Under inlägget före mångrejen. Kul va´?

 7. Torsten skrev att det var bra att svammel försvann. Men han skrev att det var bra, han skrev inte att det var jätte bra. Ärligt talat, han saknar säkert små tjafs också.

  Jag var tvungen att kolla först om din oväntad besök, och t o m länka den här:

  http://parnassen.wordpress.com/2008/09/25/carl-bildt-vs-ian-wachtmeister-ian-tar-over-carls-skribenter/

  Det var en jättekul grej! Humor har han definitivt också!

  Ja. det har även blivit en vana att jag öppnar CBs blogg varje dag. Men Ians blogg flera gånger om dagen.

  Och jag tror att CB har också läst din blogg, iaf, ovan inlägg, men det är han för fin för att kommentera. Du vet, han har inte fötterna på jorden, han svävar i luften. 🙂

 8. Javisst, skall vi ha levande och öppna ambassader, så att vi kan prioritera bra och ömsesidiga relationer mellan våra länder.

  Många ambassader i utlandet, bl a här i Belgien, har endast korta telefon- och öppettider och ringer man och har någon fråga, så möts man oftast bara av en telefonsvarare, eftersom det uppenbarligen saknas resurser till att anställa folk.

 9. Humor har han Ian! Det ska man ha!

  Det är roligt att trava runt till vissa bloggare. Det är som om man bodde i en bloggby och så går man in och fikar och småpratar lite här och där. Gud va´kul det är med internet.

  Jag bjöd ner mig själv – och er – till lullaren. Vi får se om vi får komma!

 10. Helena,

  Du är för rolig….trava runt vissa bloggare….hahaha

  Jag förstår inte hur du orkar. Såg dig lite här och där, sprang efter dig liksom, själv blev jag andfådd….hahahahahaha…Ja jag vet, du är bara 30 år….haha

  Jag läser Er i Ians blogg och skrattar för mig själv i mitt arbete, själv hinner inte jag kommentera något speciellt där just nu.

  Halleluja till internet!

 11. Hur kan man nonchalera en marknad på 90 miljoner? Ännu ett hjärnsläpp av Alliansen. De duggar tätt numera.

  Carl Bildt har tydligen tagit ny examen i The American Way, lärt sig hur man kontrollerar informationsflödet och använder Internet som valmaskin. Skriv mycket själv, porta sanningsägarna och släpp fram de personliga angreppen på din person, det ger sympatiröster.

  Den lektionen hade de att förmedla, de hemliga resenärerna från Washington.

 12. Hej Best of Mankind!

  Kul att du skapat din egen blogg!

  Såg tnsextons kommentar ang. UD:s missbruk av skattemedel, samtidigt berör han nedläggningen av ambassader. Din intresse-sfär, eller…:))

  http://carlbildt.wordpress.com/2008/10/05/ny-vecka-nya-utmaningar/#comment-63778

 13. Sorry… återkommer här förhopppningsvis med fungerande länk: http://carlbildt.wordpress.com/2008/10/05/ny-vecka-och-nya-utmaningar/#comment-63778

  Ha det!

 14. Välkommen till min blogg Nathaliesview!

  Ja, jag läste tnsexton kommentera om SIDAs representation. Jätte kul att någon annan än mig bryr sig om min hjärtefråga. 🙂

  Tack för att du tittade in.

  Jag har redan spionerat i din blogg för länge sedan. 🙂

 15. […] intressanta människor både på bloggen (som jag redan redogjort för i ett annat inlägg) och i verkligheten. Hedrande att nämna var främst Urban Ahlin – som blev min förebild i […]


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS