Kontroversiell utrikesminister

I Dagens Industri daterad den 1 okt 2008, står det att Carl Bildt inte välkommen i Moskva.

Är någon förvånad?

Moskvas agerande är befogad.

Hade man läst Carl Bildts blogg sedan konflikten Georgien-Ryssland startade, kunde man tydligt inse att utrikesminister var redan från början öppet valde Georgiens sida. Att han som utrikesminister borde strategisk använda diplomati – helst på den högsta nivån – var inte alls något tal om.  Han kritiserade Ryssland hårt och jämförde landet med Nazityskland. Chockerande, även förölämpande för en hel nation och dess 142,4 miljoner invånare   (1 juli 2006).

Carl Bildt använde en kontroversiell strategi för att få uppmärksamhet. Negativt publicitet á la Hollywood style var det rätta ordet. Iofs det funkar bäst. Ju elakare kommentaren är, ju mer känslor väcks i publiken.

Det är uppenbart  att den diplomatiska relationerna med Ryssland  har blivit påverkade med Carl Bildts oansvarliga uttalanden. Ryssland hade han anklagat förr..kom ihåg u-båts affären? Man behöver inte vara väl insatt i politiken för att förstå att den moraliska auktoriteten gentemot Ryssland var redan förbrukade för länge sedan. 

Men Frank Belfrage tror inte att Sveriges agerande kan skada svenska intressen eller Sveriges möjligheter att bedriva en aktiv utrikespolitik när Sverige om ett år är ordförande i EU.

Det är basic att även Ryssar – som alla andra människor oavsett nationaliteten – har känslor. Blir sårade när man blir förnedrade och förölämpade. Skadan är skedd, frågan är hur länge och i vilken omfattning.

Förre utrikesministern Jan Eliasson, socialdemokrat och superdiplomat, ställer sig helt bakom Carl Bildt (m) i själva principfrågan, respekten för folkrätten och Georgiens territoriella integritet. Däremot är han mycket kritisk till Bildts ”språkbruk” och paralleller med Nazityskland.

– Dialogen försvåras mellan Sverige och Ryssland. En svensk utrikesminister ska ju kunna tala med alla parter. Det är viktigt för Sveriges möjligheter att påverka att vi har tillträde till de viktigaste aktörerna i världspolitiken.

Även Urban Ahlin, socialdemokraternas talesman, tyckte att Hitlerjämförelse hindrar Sveriges agerande:

Vi socialdemokrater kritiserade Carl Bildt tidigt för denna jämförelse. Sveriges utrikesminister fråntog Sverige, under tiden en konflikt i vårt närområde pågick, en möjlighet till dialog och förhandling. Jämförelsen fråntog Sverige möjligheten att agera konstruktivt.

– Stämmer uppgifterna om att Bildt nekats möten i Moskva är det väldigt oroande. Utrikesministerns bloggande har i så fall lett till att Sverige har mindre möjligheter att driva svenska intressen gentemot Ryssland när det gäller frågor såsom gasledningen eller de ryska exporttullarna på timmer.

Finlands utrikesminister Alexander Stubb avslöjade i Ekots intervju om att  han avrådde i förväg Carl Bildt från att jämföra Rysslands agerande i Georgien med Adolf Hitlers:

 -Jag tyckte egentligen inte så mycket om den och jag talade om det för Carl innan han lade ut det på sin blogg. Men det är tydligt att han inte lyssnar på Finlands utrikesminister, säger Alexander Stubb.

– Jag tycker det är hemskt farligt att använda sådana paralleller, jag skulle personligen inte ha använt den.

Att veta facts of life, good manners and right conducts, och att visa respekt är fundamentalt i utrikesdiplomati – någon borde informera utrikesministern innebörden av dessa för honom främmande egenskaperna.

Det är inte första gången han utsätter sig själv för ett eget framkallat blåst väder, och kommer inte bli det sista heller.

Jag räknar, och väntar med spänning……..

Under tiden – med Carl Bildt som utrikesminister – förlorar Sverige mer och mer av sitt goda internationellt anseende.

                                          @–>–>–>–>–     –<–<–<–<–@

(Uppdaterad den 5 Okt, 2008 kl 16:00)

5 kommentarer

 1. Hur det blir med relationerna till andra länder får framtiden utvisa. Men Bildt får nog inte komma till Ryssland i brådrasket!. Förlorar borgarna valet löses det hela av sig självt.

 2. Hmmm… – Best Of Mankind – Visst är det väl ändå så att Carl Bildt gör det enda han kan göra = så gott han själv kan förstå – eller ? 🙂

 3. Helena,

  You have your points there.
  Carl Bildt är nog portad för livet till Ryssland.
  Vi får se till att borgarna förlorar valet 2010. 🙂

  Josef,
  hahaha…den var kul, tack! Jag vet att du hade postat videon i CBs blogg ett antal gånger men jag hade inte hunnit titta på den förran nu. Och du har rätt – han gör så gott han själv kan förstå – enl hans egen uppfattning och egen värld.

  Och till min ”guardian angel” 🙂
  ….som länkar mina inlägg till CBs och Ians blogg. Tack – whoever you are! Det är bevis på att du uppskattar inläggen. Själv har jag inte lärt mig hur man länkar på det sättet ännu.

 4. Lull lull vill inte träffa mig! Han vill bara skryta! Tröttsamt!

 5. hahahaha…han tyckte att de som är 24+ är redan passé….

  Det är nog hans spel för gallerierna, köra sin race om 23 åringar när han själv kanske är 55+???


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS