Hederskodex till salu

Förre finansminister Pär Nuder (s) har skrivit en bok med titeln ”Stolt men inte nöjd”.

Där beskriver han året under Perssonstyret, de interna diskussionerna och meningsskiljaktigheterna i den dåvarande regeringen.

Urban Ahlin , s-utrikespolitisk talesman, i Newsmill, har citerat en lokaltidnings kritik om Pär Nuders bok:

”Det är uppenbart att Nuder, trots att han sitter i partiets verkställande utskott, struntar helt i att visa upp någon solidarisk front med sin partiledare.”

Han vidare håller med om att:

 Tidningen beskriver det som att Nuder överger sitt partis ”hederskodex” – att man efter en aktiv period i ett parti, som gett en själv så mycket, inte går ut och kritiserar allt och alla inom sitt eget parti och försvårar för dem som försöker ta ansvaret att föra politiken vidare. Det är en träffande beskrivning av boken.

Som en aktiv medlem av sociademokraterna är jag mycket ifrågasättande om Pär Nuders syften med boken. Han är en folkvald toppolitiker som tog emot uppdrag under partiets namn. Att skriva en kritisk bok under ett pågående uppdrag från partiet – sin uppdragsgivare – är egoistisk, definitivt omoralisk och oetisk.

Som en sann s-väljare förväntar jag mig att folkvalda politiker skall vara trogen mot sin arbetsgivare – partiet. Att vara solidarisk, lojal och att man visar respekt, först och främst, till partiet hör till de dolda kriterium vid val av politikerna.

När Pär Nuder skrev boken bröt han mot dessa kriterium. Han omedveten sålde sin hederskodex genom boken. Att han hade blivit amerikansk influenserad är uppenbart, men att sälja sin heder för en billig penning har jag inte förväntat mig.

Socialdemokraterna som ett parti tror jag knappast har tagit skada, däremot ett ärr lämnas kvar till socialdemokratin.  I nuvarande moderna tider får man räkna med att det kommer alltid att finnas någon som vill tänja på gränserna. Pär Nuder är ett tydligt exempel.

Förutom att:

De som engagerar sig i politiken är helt vanliga människor som brinner för idéer och förändring och som ägnar sin fritid på kvällar och helger åt politiskt arbete för samhällets bästa. De ska kunna lita på att de centrala företrädarna omfattas av samma hederskodex som de själva.

är det synd för ungdomarna som fortfarande är vilsna när det gäller val av ideologin. Det kan vara förvirrande att veta att ett sådant beteende accepteras – att skriva en kritisk bok mot sitt eget parti -medan man fortfarande är en folkvald politiker.

Hederskodex till salu har importerats till Sverige, man kan undra vilka är köpare?? Jag kommer absolut inte att köpa boken av principiella skäl, men kommer att läsa den av nyfikenhet.

                                  @–>–>–>–    –<–<–<–@

6 kommentarer

 1. Nuder (och Bodström) arbetar tydligen inte särskilt hårt i riksdagen eftersom de har tid att skriva böcker. Har man för litet att göra i riksdagen borde man kanske ägna sig åt lokalt partiarbete. Bodström arbetar dessutom som advokat under denna riksdagsperiod. Riksdagsmän borde inte kunna ta upp bisysslor under sin mandatperiod och absolut inte som Nuder terapeutiskt bearbeta mycket subjektiva och negativa upplevelser från politiken i bokform. Den solkiga men personliga boken borde han stoppat under madrassen.

 2. Kan förstå Nuder att han ville skriva en bok och då berätta lite om hur han upplevt olika händelser. Han fick ju sparken för att han sade UNGEFÄR FÖLJANDE: när det gäller återställande av a-kassen blir det svårt, och skulle medföra stora skattehöjningar.Detta ärliga uttalande medförde – en av anledningarna – att han fick snöret. Är man ärlig i politiken åker man ut och sossarna utgör inget undantag. Har många exempel på detta!

 3. Vi vet egentligen inte varför Nuder fick ”sparken”. Sant eller ej är det inte giltigt skäl att skriva en avslöjande bok.

  Som Segerström sa: ”Ingen äger ett uppdrag.”

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=846426

 4. Hej bestofmankind,

  Ditt svar till soli01 är genialt! Du skulle passa som partisekreterare 🙂

 5. 🙂


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS