Buy and sell politik

Det var inte länge sedan när staten meddelade med stolthet ”vinsten” när Vin & Sprit och Vasakronan såldes. Alliansen tror bestämt att staten skall inte äga bolag därför sålde man. Nåväl, det framkom inte att det är det lättaste vägen att finansiera sin politik, och därmed få folk att tro att man har råd med jobskatteavdragen – bl a genom att sälja statens tillgångar. Tillgångar som årligen ger avkastning till statskassan, ger jobb till folket, och även är en säker investering för dåliga tider.

Ett beslut är ett beslut tills den globala finanskrisen kom.

”Plötsligt vill alla ha pengar av staten och den borgerliga regeringen tvingas ta över ansvar för bolag istället för att fortsätta sälja bolag.”

Staten tog över den historiska kris drabbade Carnegie med avsikten att omstrukturera och att sälja den senare med vinst. Detta även om Leif Pagrotsky anser att staten är en bättre ägare till bankerna.

Skandalerna runt Carnegie avlöste en efter varandra. Även finansmarknadsminister Mats Odell hade hamnat i blåst väder i fjol:

”Kommer även Odell att tvingas avgå?

– Regeringen agerar nu för att försöka rädda Mats Odell, genom att alla andra nu tvingas gå. Det har förmodligen varit ett villkor från övriga partiledare i regeringen att Odell måste rensa bordet från alla kopplingar till skandalaffärerna kring Carnegie för försöka återvinna trovärdigheten kring det stora privatiseringsprojektet.”

Med facit i handen vet vi ju att Mats Odell klarade sig undan skandalen.

Hur det blir med Regeringens fortsatta buy and sell politik, med honom som ansvarig, får framtiden utvisa.

För övrigt, kan man undra sig när staten blir intresserad av att förstatliga en av landets stolthet – Volvo? Är bilindustrin inte fint nog att ägas av staten? Är nationalistiska – att äga bolaget – andan gäller enbart i vissa delar av branschen/samhället?

Trots att arbetslösheten ökar ges inga extra insatser från Regeringen.

Rättvisan efterlyses!

                                              @–>–>– –<–<–@


6 kommentarer

 1. Hej Best of Mankind!

  Själv tycker jag att det är otroligt att Vin & Sprit någonsin varit statligt.

  Jag vill kunna köpa min whiskey i snabbköpet!

  Att staten skall ta över världens sämsta banker och försäkringsbolag tycker jag är mycket märkligt.

  Då vore det bättre att sälja dessa till Ghana, där börsen exempelvis gått upp 60 procent i år – om det nu finns någon i Afrika som är intresserad av svenska banker?

 2. Bestofmankind

  Du är rak och konsekvent och har en vänlig och vinnande ton i allt du skriver på din blogg. Lycka till i fortsättningen. Det hade varit mycket roligt om du också sällade dig till s-bloggarna.

 3. Hillary2,

  Tack för fina ord.

  Jag hade faktiskt anmält bloggen till s-bloggarna men inte fått något svar ännu.

  Ohlundonline,

  Personligen tycker jag att man kunde äga Vin & Sprit och ändå inte ha monopol för försäljningen. Men att avmonopolisera kan vara en ”chock” för folket. Det är en process som bör ”mogna” för samhället.

  Tack för dagens skämt: att sälja Carnegie till Ghana. 🙂

 4. Har s-bloggar något kriterium för medverkan där eller är det några eller någon som självsvådligt bestämmer? :-))

 5. Jag gjorde visst fel när jag anmälde mig anonymt. :-.)

  Nu är det åtgärdad så jag dyker upp snart även där.

 6. alkoholmonopolet är ett skydd så att manniskan inte ska dra på sig alkoholskador och död. Det är nämligen så att forskarna vet att det skyddar, när man sänker alkoholskatten med tex 5% så ökar oxå alkoholskadorna med samma procent. Vi vet idag vilket gift alkohol är och mer och mer blir vardgassupandet en legitim företelse som vi inte ifrågasätter. Vilka blir då mer lidande, jo barnen som tvingas se sina berusade föräldrar samt att det då känner sig otrygga för det lever just då i en oförutsägelsebar tillvaro och då menar jag inte när man missbrukar. Tillgänglighet och pris är två faktorer som gör att vi inte super för mycket. 6000 människor varje år i Sverige har alkoholrelaterade skador och när man öka tillgängligheten och sänker priset, så stiger den siffran. Låt oss lyfta fram barnperspektivet, de gör nämligen som vi gör och inte som vi säger. www-s-info.se/drakfors


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS