Svenskkontrakt – that´s all?

Den Moderatledda regeringen kan tydligen inte lösa värsel problem som nu hårt drabbar det svenska samhället. Problemet – som växer varje dag som går – som nu berör 41 000 arbetstagare varslade sedan augusti i år, enligt Dagens Industri. Moderaterna i stället fokuserar bort från det riktiga kärnproblemet mot en mindre försvarslös grupp – invandrare.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann tycker att ”nyanlända” asylsökande skall skriva under ett kontrakt, när de kommer till Sverige.

– Det är viktigt när människor från olika kulturer samlas i samma land, att vi är väldigt tydliga med vad som gäller i Sverige, säger Per Schlingmann till Ekot.

– Syftet är att vi ser till att överföra viktiga svenska värderingar om jämställdhet och så vidare.

Per Schlingmann

En symbolisk formalitet som saknar innehåll och reella värden. Att just skriva under ett kontrakt, kan knappast vara tal om ”integration och arbete” som Elisabeth Svantesson, M-ordförande i arbetsgruppen, påstår.

Nyanlända är säkert mycket tacksamma redan från första dagen de sätter sina fötter i Sverige. Att skriva under ett kontrakt är inget de sätter emot. Men den passiva regeringen har skyldigheter att se till att det verkligen finns plats till en svensk undervisning – som finns sedan länge – med allt vad det innebär för att lära sig om landet – lagar, värderingar, grundläggande rättigheter och skyldigheter, med mera. Hur lång tid får man vänta på en sådan svensk undervisningsplats?

Regeringen skall även se till att förkorta väntetiden på en validering av utländska utbildningar.

Att minska bidragen för de som inte går till en utbildning eller praktikplats är inget nytt fenomen. När jag arbetade som en kursledare för flyktingar från Balkan för cirka 13 år sedan – år 1995 – fanns redan no attendance, no allowance system.

Efter avslutade utbildningar bör även regering se till att det finns en praktikplats eller ett jobb för en nyanländ, om denne inte hittar något själv efter en viss tid.

För att, det gäller inte enbart att tvinga nyanlända att skriva under ett kontrakt, det gäller även att se till att de får ett arbete. Arbetet som invandrare inte ställer något krav på vad, det viktigaste är att de har ett. Vi vet att många hög utbildade invandrare arbetar som t ex städare, taxi chaufförer, etc.

The point is, problemet är inte ett behövande av att tvinga invandrare till att arbeta, problemet är att det finns inga arbeten, särskilt nu när det varslas överallt i landet.

Och hur skall Moderaterna kringgå detta? Jo, genom att skärpa den formella biten, men inte jobba hårt med de praktiska delarna – en garanterad praktikplats eller ett jobb för en nyanländ efter avslutade utbildningen.

En annan aspekt är att svenskkontrakt är förvirrande och ger dubbla buskap:

 • Samtidigt som moderaterna föreslår ”svenskkontrakt” öppnar regeringen för ökad arbetskraftsinvandring och partiet vill ha ökade insatser för att få fler företag i utsatta invandrartäta områden i landet.
 • I EU-parlamentsvalet nästa år ska partiet föra ut ett ”nationalistiskt perspektiv”, samtidigt som statsminister Fredrik Reinfeldt arbetar för att stärka EU och partiets kandidater i valet är starkt EU-positiva.
 • eller att Moderaterna kommer t o m att använda flyktingpolitiken till en valfråga 2010.

  Svara på det viktigaste frågan först:

  Var finns jobben för invandrare, när den borgerliga regeringens jobb politik inte ens räcker till för svenskar?

  Ja, att skylla på försvarslösa invandrarna är minsann ett sätt att förvränga och förtränga verkligheten.

                                            @–>–>–>— —<–<–<–<@

  Uppdaterad 081130

  2 kommentarer

  1. Det här gör moderaterna för att mota Sd i grind. Det skulle nog sossarna också komma upp med om dom satt i regeringsställning. Det tror jag.

  2. Bra inlägg Bestofmankind
   Vad kommer moderaterna med härnäst?

   Helena
   Det här agerandet från m torde kunna ge sverigedemokrater luft under vingarna. Sd kommer att hävda att deras ”arbete” (majoriteten av dem är själva socialbidragstagare)gett resultat och vill säkerligen också utöka kravlistan på dem som kommer hit. Slöjförbud och annat som du själv ivrat för!


  Sorry, the comment form is closed at this time.

  Comments RSS