Packat och Klart: Filippinerna

Mycket glad över att Svts packat och klarts sista program för säsongen handlar just om…..ja….. Filippinerna.

En eloge till Jorun Collins som faktiskt lyckades skildra vardagslivet i Manila och i Palawan provinsen. Palawan, om någon kommer ihåg för många år sedan, var programmet Robinsons en av valda platser för filmning.

Jorun Collins observationer i sammanfattning:

Du har kanske blivit varnad för att Manila är smutsig och trång men det är inte Joruns uppfattning. På en matmarknad finns allt du kan tänka dig och alla möter dig med ett leende. Det går inte att vara annat än glad!

Tänk också på att ett ”yes” inte alltid betyder ”ja”. Det är klokt att formulera sig så att man får ett tydligt svar.

Filippinerna måste ha ett av världens vänligaste folk. Lite vilsen blir Jorun inbjuden på middag hos en familj. Här försörjer sig människor antingen på turismen, fisket, eller som den här familjen – på jordbruket. Familjen Roberto odlar ris och föder upp kycklingar. Men här är djuren inte bara tänkta som mat. Varje måndag är det tuppfäktning i grannbyn och då är alla där, berättar pappa Pedro. Pengar satsas och dom små handskarna som tupparna har på sig ikväll för att inte skada sig byts mot knivar. Tupparna slåss tills den ene vunnit och den andre dött. Självklart är det förbjudet i Sverige men på Filippinerna är det en folkfest.

Efter åtta timmars skumpande på dammiga och gropiga vägar anländer Jorun till slut till en enslig, luftkonditionerad hydda stående på pelare i vattnet. Utsikten är som en fantasi. Du kan välja bort stora delar av Filippinerna och flyga direkt från Manila till en utopi där du är huvudpersonen – avskärmad från verkligheten, inramad av den vitaste sanden och den största ensamheten. Det är det många som gör. Du kan till och med ha en egen guide som hjälper dig med allt. Du behöver inte ens bära cyklopet själv.

El Nido Resorts Miniloc Island Palawan

El Nido Resorts Miniloc Island Palawan

Jorun Collins vistelse i Palawan påminde henne om filmen ”blå lagunen”. Mycket sant. Närmare paradiset kan man inte komma än en sådan ö som Palawan.

Har själv inte varit på just den ön, men var uppväxt och levde i en liknande i cirka 10 år.

Boracay beach

Boracay beach

Som vuxen – tillsammans med maken – gick vår bröllopsresa till ön Boracay för 23 år sedan. Att tillsammans betraktade sunrises and sunsets var en av meningen och ett under med livet.

Känner mig mycket lyckligt lottad att få uppleva, och har möjligheter till olika paradis – det som ovan beskrivits, och det moderna paradiset som jag lever nu.

                                    @–>—>—>—    —<—<—<—@

Annonser

1 kommentar

  1. […] Palawan hade Svts Packat och Klart valt som sista program för […]


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS