Gaza- the never ending nightmare

Människorättsgrupper, juridiska experter och t o m socialdemokraterna har krävt att såväl Israel som Hamas skall ställas inför rätta bl a för brott mot mänskligheten.

– Krigsbrott måste beivras, sade Socialdemokraternas Urban Ahlin i dagens riksdagsdebatt.

Ahlin betonade att det gäller både israeler som använder vit fosfor, såväl som Hamas som använder civila som mänskliga sköldar.

– Det är viktigt att den svenska regeringen och EU ställer stenhårda krav på Israel att bevisa att de vill ha fred, sade Ahlin.

Helt rätt! Eftersom både Israel och Hamas bryr sig inte om omvärlden bör vi pressa de båda för att få slut på denna mardröm.

Urban Ahlin – i riksdagsdebatten – även poängterade att Sverige borde suspendera handelsavtalet med Israel.

En konkret aktion som propalestinska grupper på World Social Forum har  också i sina planer. Gruppen uppmanade till en omfattande bojkott av Israel och en aktionsdag den 30 april.

De propalestinska grupperna drog också i gång en kampanj för att stoppa ett frihandelsavtal mellan Israel och Mercosur, en handelsorganisation bestående av Argentina, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela.

Turkiets primärminister Erdogan öppet kritiserade Israel på World Economic Forum, där han lämnade debatten när han inte fick tala till punkt. Vår egen statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde ingen större succé om hans lamt kritik mot Israel.

Även om Gaza lär inte bli en rättssak får omvärlden inte förlora hoppet om att konflikten löses upp mellan Israel och Hamas i framtiden.

Om ändå inget hjälper kan omvärlden i stället uppmana  båda Israel och Hamas att göra som förr i tiden där kriget kämpades i en öppen strid av soldater i ett överenskommet slagsfält så att inga oskyldiga män, kvinnor och barn blir lidande i deras kamp för stolthet och äran. Båda parter vill varken respektera eller ta hänsyn till den fredliga civilisationen i modern tid så får de väl leva med normerna som i gamla tider.

Frågan är om båda parter är men enough att anta uppmaningen.

                                   @—>—>—>—   —<—<—<—@

Annonser

9 kommentarer

 1. Fy faen för religioner

 2. – som ju är det diametralt motsatta till det här – i mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett i vart fall.

 3. Hej,

  Erdogan *fick inte tala till punkt* – han hade inte replikrätt men det var rätt roligt att se en av alla dessa affekterade män…
  Tror inte att ältande av skuldbörda, straff eller hot om straff kan lösa konflikten i MÖ snarare förvärra den. T.om. små barn brukar ha erfarenhet av att anklagelser inte löser några tvister men dessa *vuxna?* män verkar inte begripa detta och omvärlden upprätthåller konflikten genom att ta ställning för och märkligt nog hylla den ena eller andra parten. Dessa parter måste kanske själva komma överens om spelregler för förhandlingar och sedan genomföra sådana med skickliga medlare. …

 4. ”Tror inte att ältande av skuldbörda, straff eller hot om straff kan lösa konflikten i MÖ snarare förvärra den.”

  Naturligtvis har du rätt Hillary2, men det ändå är omvärldens moraliska och mänskliga plikt att markera/betona/påpeka/kritisera att Israels och Hamas agerande i konflikten är utanför de vanliga normerna i modern tid.

 5. Bestofmankind

  En eloge till dig som hållit huvudet kallt under de senaste *värsta 20 dagarna* i MÖ
  och kritiserat båda sidor. Nu säger Hamas att de tillskansade sig en stor del av inkomna FN-förnödenheter av misstag så det är naturligtvis viktigta att granska vad som sker och som du säger kritisera.

 6. Med tanke på de händelser som för mindre än en månad sedan avslutats så slog det mig häromdan då jag tittade på TV: ”Var är den massiva mediala bevakningen”?

  Då kriget pågick som bäst så kablades ”ögongodis” ut i världen för att i nästa sekund, då kanonerna tystnat, slockna. Nu finns det enbart en del smånotiser angående denna region och detta faktum ger mig dålig smak i munnen.

  Ska vi ha denna typ av massiva bevakning av oroshärdar så borde vi kunna få en likvärdig bevakning på efterdyningarna… tyvärr är det uppenbarligen inte så…

 7. Alnabone

  Du kan säkert hitta en del på propalestinska företrädares bloggar
  t.ex. Jinges och Rawia Morras om du orkar mer… 😉

 8. Det är tråkigt när svenska media har svalnat men annars finns nyheter i de stora internationella media som t ex iht:

  Israel diverts ship bound for Gaza:

  http://www.iht.com/articles/2009/02/06/africa/06mideast.php

 9. Bestof

  intressant artikel
  misstron är kompakt


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS