Dawit Isaak – dömd men inte glömd

Dawit Isaak är en journalist med båda svenskt och eritreanskt medborgarskap som varit fängslad i  Eritrea i sju år. Officiellt utan åtal och utan dom, i verkligheten dömd.

Ingen kunde missa mångas kamp för Dawit Isaak i olika bloggar och i media. Det senaste är fem redaktörernas unik gemensam manifestation i Svd, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Aftonbladet.se och Expressen.

Det är uppenbart att den tysta diplomatin inte fungerar.

Att Sverige skickar biståndgenom EU – till Eritrea, och är för blyg att kräva en gentjänst att släppa Dawit Isaak är tydligen otänkbart. ”Ge och ta” relationer är kutym i u-länder. Det är inte fult. Det är en omsesidig respekt. Men gentjänsten skall tillfrågas.

Har utrikesminister Carl Bildt i överhuvudtaget försökt?

eller är han för raffinerad  för att be om en gentjänst?

eller har det med Dawit Isaaks hudfärg att göra?

Det är värt ett försök att med diplomati, hänsyn till mänskliga rättigheter, av humant skäl, på ett sofistikerad sätt fråga den Eritreanska regeringen om frisläppandet eller amnestin.

Det enda som krävs är att svälja den västerländska stoltheten av utrikesminister Carl Bildt eller statsminister Fredrik Reinfeldt – vem nu av dessa två  av Sveriges mäktigaste män kan först inse allvarligheten av situationen, och inse att det även är moraliskt riktigt att göra, om inte annat för demokratins skull.

Att blunda hjälper inte alls, och att vänta på EU-ordförande hatten är fegt.

Dawit Isaak är, och  förblir Sveriges angelägenhet så länge han också är en svensk medborgare. En EU inblandning kan förvärra saken. Det kan jämföras med att man ropar på brödraskap för att klara situationen som bör skötas på egen hand.

                                      @—>—>—>—    —<—<—-<—-@

2 kommentarer

  1. Är det inte väl magstarkt att påstå att Carl Bildt skulle avstå att hjälpa Dawitt på grund av hans hudfärg?

  2. Korrekt, det är ett magstarkt påstående, därför jag i stället ställde en fråga:

    ”eller har det med Dawit Isaaks hudfärg att göra?”

    🙂


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS