Aung San Suu Kyi – en martyr, en hjälte, en symbol

Burma/Myanmar, ett land där mänskliga fri- och rättigheter inte existerar, där någon kan bli åtalad när som helst och om vad som helst av de som har makten. Vem kan ens tänka sig att bosätta sig där om man inte är tvungen – som landets egen befolkning som lever under förtryckt? I modern tid som nu är att leva i det landet en mardröm och ett helvete på jorden.

Oppositionsledaren och Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi som sitter i husarrest åtalas av Burma/Myanmars regimen för ett brott som uppenbart inte hon begåtts. Att en amerikan simmade över en sjö och besökte henne räckte för ett åtal. Att hon skall överhuvudtaget stå åtalad för att  någon annan hade gjort en så kallade intrång som regimen påstår är helt inhumant. Det finns egentligen ingen mänsklig förklaring varför de mänskliga fri- och rättigheterna inte existerar i Burma/Myanmar.

Det är därför det är varje engagerad människans plikt att fördöma när en sådan händelse inträffar. Att även ställa krav på de som har makten för att i sin tur sätta press på de som förtrycker folket. Att EU enbart beklagar det inträffande är för diplomatiskt – ett språk som regimen ignorerar.

Det är uppenbart att regimen i Burma/Myanmar vill förhindra Aung San Suu Kyis möjlighet att ställa upp på valet 2010. Omedvetet gör regimen henne till en levande martyr, en hjälte, eller/och en symbol av 22 miljoner förtryckta invånare som vill leva i demokrati.

För några månader sedan träffade faktiskt jag en burmesisk läkare som bor i Sverige. Frågade honom rakt ut varför inte folket gör en revolution mot regimen. Svaren jag fick var skrämmande. Folket har ingen påbackning från ett annat land däremot det har regimen. Kina ger allt vad Burma/Myanmar önskar sig. En pakt. Ett broderskap.

Aung San Suu Kyi sade en gång:

”Please use your liberty to promote ours.”

”Snälla använd er frihet för att främja vår.”

Vad väntar världen på?

So the real question is how the world will react. Will it do more than simply condemn the junta’s actions? Will U.N. Secretary General Ban Ki-moon take decisive action by traveling to Burma and demanding to meet with General Than Shwe? Will the Security Council do more than issue another mealy mouthed statement, and instead proactively press for national reconciliation in Burma?

Räcker det att fördöma?

Egentligen inte, men när utrikesminister Carl Bildt inte uttalar sig något anmärkningsvärt, är det det mest kraftfulla Sverige har för Aung San Suu Kyis frigivning:

-Burmas militärregim har återigen visat sitt förakt för de mänskliga rättigheterna. Socialdemokraterna kräver ett omedelbart frisläppande av Aung San Suu Kyi, säger Urban Ahlin. Carl Bildt och regeringen måste driva på så att EU agerar mer kraftfullt för att Aung San Suu Kyi liksom andra politiska fångar ska släppas och för kampen för demokrati i Burma.                             

 

                                  @—>—>—>—    —<—<—<—-@

7 kommentarer

 1. Ja det är mycket sorgligt med Aung San Suu Kyi. Kina får avsättning i Burma för sina vapenprodukter precis som i Afrika. Kina verkar vara helt samvetslös och ointresserad av hur det ska gå för kommande generationer i världen, men det syns även Thailand vara. Där exploateras burmesiska flyktingar som efter att de slavarbetat hålls instängda i läger. Jag har svårt att förstå att svenskar åker dit utan att tveka. Jag har svårt att förstå att svenska resebolag bygger hotell i Thailand med hjälp av burmesiska slavarbetare. Jag har svårt att förstå att samvetslösheten är så utbredd.
  Och jag anser att världens demokratiskt valda politiker skulle kunna förena sig i en kraftig protest när nu en kollega behandlas på detta omänskliga, ovärdiga och brutala sätt.

 2. ”Och jag anser att världens demokratiskt valda politiker skulle kunna förena sig i en kraftig protest när nu en kollega behandlas på detta omänskliga, ovärdiga och brutala sätt.”

  Tänk om Carl Bildt startar en officiell formell protest från alla utrikesministrar i EU för att frige Aung San Suu Kyi.

  Nej, det gör han aldrig.

  Så mycket vill inte han riskera sitt eget liv och sin egen karriär.

 3. I och för sig tycker jag att det är stats- och premiärministrar som borde protestera av kollegiala skäl, men att den Täbycentrerade Reinfeldt skulle starta något sådant hyser jag inget hopp om. Det ryktas att UA ligger bra till som näste partiledare. Tror du att han skulle startat en ”kollegial aktion”?

 4. Som du sa är det egentligen stats- och premiärministrar som skall protestera för att i överhuvudtaget få gehör – i alla fall när det gäller icke västländerna – men jag tror knappast att CB pressar Reinfeldt om det. För kapitalisterna är en sådan aktion inte vinst genererande.

  ”Tror du att han skulle startat en “kollegial aktion”?”

  Yes he could! Jag har läst någonstans att en av UAs hjärtefrågor är MR, och det bevisade han när han medlade för två Skaraborgare som anklagades för att vara spioner i Iran. Att inte ens vara en utrikesminister och lyckades få hem de två killarna är ett tydligt bevis på att han är modig, har stort självförtroende och har diplomatiskt förmåga för att lyckas. Att det var också just i Iran gjorde inte saken lättare.

  Han är även en ”down to earth person”, trevlig och tydligen har lätt att ha kontakt med nya människor (oavsett ursprung). Han är verkligen en klippa för Sverige.

  En till som jag tycker är down to earth person i politiken är Jan Eliasson. Jag träffade honom bla med Lars Danielsson, Kent Härstedt, Veronica Palm m m. på en rådslags konferens för olika organisationer och föreningar i Stockholm i fjol. Han hade jätte bråttom hem men jag fick ändå ha en bild med honom och växla några ord om just ambassad nedläggningarna och ja..om Carl Bildt. Såna ger mycket bra intryck på mig hur en politiker är som en individ.

 5. EU: Frige Suu Kyi:

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2946083.svd

  Obama fördömer ”teaterrättegång”:

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2957461.svd


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS