Same same but quite different

Och så var EU-valet över. Det var en omvänd lycka för Socialdemokraterna, att först se en stor andel av rösterna på 27,9% som till slut hamnade på ett oförändrat läge – 24,6%.  Detta även innebär oförändrade mandat på fem parlamentariker.

Trots konsekventa svartmålningarna om Mona Sahlin och AMF-bonusar –  innan EU valet – är resultatet en framgång. 140 000 (156 000 enligt Svd) mer väljare för Socialdemokraterna är en ökning – sett i antal väljare.

Who cares om det diffar med 0,15% från valet 2004. Om inte för motståndarna förstås som vill gärna bokstavligen kritisera Mona Sahlin. Antalet parlamentariker är densamma. Det är det som räknas. Och fortfarande har mest i antal bland olika partierna.

Det spelar ingen roll heller om Mona Sahlin tar resultatet som en framgång eller inte, det kommer alltid att finnas någon som kritiserar henne om allt i alla fall. Därför är det psykologiskt riktigt att officiellt lyfta fram de positiva ur resultatet och självklart djupt analysera i tysthet hur man förbättrar för nästa valkampanjen.

En tydlig signal om stor förändring i valdeltagandet är yngsta väljarnas val. FRA frågan och ungdomsarbetslöshet är sakfrågorna som inte går att ignorera.

EU-valets sensation är personvals seger av Alf Svensson och Anna Maria Corazza Bildt. 

Med utgångspunkten från resultatet i EU-valet  kommer riksdagsval 2010  bli en tuff match.

Det gäller att kämpa vidare!!!

                                @—>—>—>—   —<—<—-<—@

5 kommentarer

 1. EU-valet inspirerade inte till att rösta, har nog aldrig känt mig så ointresserad faktiskt så de lokala politikerna har inte tagit ansvar för att förmedla vad vi ska rösta på. Jag har faktiskt inte hittills förstått exakt vad valet rörde… lite pinsamt kanske men så lågt har ändå fokuset varit…

 2. Oj då, det är inte bra när man är ointresserad av att rösta.

  Visst har politikerna ett ansvar – att förmedla deras budskap – MEN det största ansvaret ligger hos medborgarnas egna intressen av att själva bli hörd genom rösterna.

  För mig är det en plikt att rösta.

 3. Välformulerat inlägg som vanligt.
  Att Svensson och Corazza Bildt kryssades fram indikerar att det finns två partier med interna problem. Fru Reinfeldts inhopp i vårdfrågorna har inte precis stärkt M. Nu flyttade fru Bildt bort fokus från dessa misslyckanden med ett utopiskt förslag om att göra hela EU fritt för marknadslösningar och kundval inom vården – man måste ju få ”ta hand om sig själv” 😦

 4. ”man måste ju få “ta hand om sig själv” ”

  Att inte båda fruarna bosätter sig i USA. 🙂

  Där får de verkligen ta hand om sig själva.

 5. Jag menar att detta val var helt ointressant ur partipolitisk synpunkt.
  Det enda intressanta är vilka personer som kommer företräda Sverige, eftersom de inte alls röstar efter partiets linje när de väl är i Bryssel.

  Varför ?

  Inte vet jag, men en ganska kvalificerad gissning är nog att de röstar som de lobbyister som betalar mest vill.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS