Carl Bildt´s one man´s crusade

Utrikesminister Carl Bildt fortsätter med sin enmans korståg av ambassad och konsulat nedläggningar.

Vad många befarat blev på torsdagen verklighet: Fredrik Reinfeldts regering och Carl Bildts utrikesdepartement beslöt att avveckla det generalkonsulat i New York som i många år har betjänat tiotusentals svenskar och varit ett svenskt ansikte mot USA.

Plus att även generalkonsulaten i Los Angeles, Kaliningrad och Kanton avvecklas. Liksom ambassaden i Colombo på Sri Lanka.

Enligt UD är åtgärderna nödvändiga för att departementets budget ska komma i balans och anpassas till tilldelade anslag.

Att nedläggningarna skadar Sveriges anseende utomlands struntar Carl Bildt och regeringen fullständigt i. Detta trots starka protester från olika håll.

– Nedläggningen av de svenska generalkonsulaten i New York och i Los Angeles är både pinsam och dum. Den placerar Sverige i samma liga som Albanien och Moldavien. De är två av de länder som idag saknar generalkonsulat i New York. Det säger Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Nedläggningen har redan skapat negativ publicitet i USA och tagits upp av New York Times, New York Post och Fox News. Utrikesdepartementet har tagit emot protester från både amerikanskt, svenskt och europeiskt näringsliv.

– New York är ett av världens viktigaste finansiella och kulturella centra. Los Angeles-området är oerhört viktigt framför allt för utvecklingen i spjutspetsteknologier av stor betydelse för Sverige. Carl Bildts och regeringens beslut är mycket märkligt, säger Urban Ahlin.

Det viktigaste för Carl Bildt är att vara en historisk globetrotter där sky´s the limit när det gäller  kostnader av alla hans resor utomlands. Som han själv hävdar om hans resanden – han är ju utrikesminister.

Det blir mycket intressant att få insyn på om hur mycket hans resor har kostat/kostar skattebetalarna jämfört med kostnaderna om regeringen har behållit/behåller beslutade  ambassader och konsulat för stängning.

Det verkar som ingen i media är intresserad av att undersöka saken.

Han bloggar ju, och det verkar räcka för svenskarna…….eller?……..

Bildt är påtagligt frånvarande och bedriver interninformation och utrikespolitik genom sin blogg. Ibland blir uttalandena därefter, som när han jämförde Rysslands invasion i Georgien med NaziTysklands intåg i Tjeckoslovakien.

Missnöjet på departementet är utbrett och växande. Det talas föraktfullt om att Bildt bedriver en halvprivat utrikespolitik, vars primära syfte är att säkra ett fint internationellt jobb åt honom själv.

……inte alls…………..

Men om oppositionen vinner valet kommer minst ett beslut att rivas upp. Det lovar Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin:

– Jag kan garantera att vi kommer att öppna ett generalkonsulat i New York om vi vinner makten. New York är världshuvudstaden där varumärket Sverige lanseras.

Är det alltså ett vallöfte att ni kommer att öppna generalkonsulatet i New York?

– Ja, om jag får styra utrikesdepartementet efter valet så kommer jag att se till att de futtiga miljoner det kostar att ha ett generelkonsulat i New York ska Sverige ha råd med, säger Urban Ahlin.

Urban Ahlin är även mycket kritisk till nedläggningen av generalkonsulatet i Los Angeles. 

                              @–>—>—>—   —<—<—<—@

Uppdaterad 090725

Annonser