Anders Borg´s amnesia

I samband med G20 mötet skrev Anders Borg och flera andra finansministrar i EU en gemensam debattartikel i DN om bank bonusar.

Det är därför som vi, på dagens möte i London med finansministrar från G20-länderna, kommer att kräva att vi får till stånd en strikt policy för bonusar. Garanterad bonus för mer än ett år bör förbjudas. Bonusar bör betalas ut över ett antal år och bör återspegla individens och bankens verkliga prestationer över tiden.

Vilket hyckleri! Anders Borg tror att det svenska folket har glömt att det är den sittande regeringen som tog bort taket i det reglerade bonussystemet i det statliga bolagen sommaren 2008.

Och nu ett år senare verkar han drabbas av minnesförlust om det. Nu vill han verka för att förbjuda bonusar, t o m med arbetslösa som argument. Arbetslösa i vilka en del trängde han bort ifrån fackföreningar genom kraftigt höjda a-kasseavgifter.

Uttalandet är lika populistiskt som att implementera skattesänkningen trots att staten  kommer att ha ett stort underskott på 201 miljarder kronor i år. Det senare är t o m mycket oansvarigt. Men ordet saknar betydelse för den Moderatledda regeringen. Det enda som speglar deras agerande är att strategiskt övertala folket att skattesänkningen är det bästa politiken för att minska arbetslösheten.

Sådana tomma löften  är lätt att genomskåda.

                               @—>—>—>—    –<—<—<—@

Annonser

10 kommentarer

 1. Det är väl fint om folk kan ändra sig – när det gäller finansminster Borg. Det ska du veta att sossarna aldrig kan göra. De har bidragspolitiken i högsätet och detta för att få sitt röstboskap. Jag har varit med sedan 40-talet och jag vet så är det! Bidragen är ett viktigt fundament i deras politik.
  Var glad att de som råkar ha ett jobb verkligen får behålla så mycket som möjligt i sin egen plånbok. Att detta ska vara så svårt för vissa att förstå. Det är ju dessa personer som skrapar ihop till vår välfärd. Ingenting förvånar längre!

 2. ”Det är väl fint om folk kan ändra sig – när det gäller finansminster Borg.”

  Han har ändrat sig, javisst, utåt, men utan bindande inverkan. Tomt prat helt enkelt.

  Du som har varit med sedan 40-talet borde ha begripit att folket med den du så kallade ”bidragspolitik” generellt sett fick högre välfärd och trygghet.

  Jag är inte glad att man fick behålla mer till sin ”egen” plånbok då det har dragits åt på andra håll i stället – sämre vård, högre a-kasseavgifter, mindre platser till vuxenutbildning, minskad utbildningsplatser på högskolor, för att nämna några.

  ”Fredrik Reinfeldt talar gärna om att han sänker skatten för låg- och medelinkomststagare. Men själv tjänar han 48 000 kronor per år på regeringens skattesänkningar sedan valet.”

  http://www.aip.nu/default.aspx?page=3&nyhet=41024

  ”Fredrik Reinfeldts vallöfte var att en vanlig arbetare skulle få en tusenlapp i sänkt skatt. Det ska jämföras med det 40–50-faldiga utfall som M-toppen får, minst.
  Statsminister Fredrik Reinfeldt har fått sänkt skatt med 48 245 kronor om året. Mest ibland M-statsråden har Carl Bildt tjänat på sin egen skattepolitik, hela 221 000 kronor, en årslön för en låg­inkomsttagare.

  Vi har även tittat på den mest förmögne M-riksdagsledamoten, talman Per Westerberg. Han har fått en arbetarårslön, 276 478 kronor, enbart i sänkt fastighetsskatt. Räknar man in effekten av den slopade förmögenhetskatten så har Westerberg fått över två miljoner i sänkt skatt.

  Finansminister Anders Borg, en av dem som ihärdi- gast lyfter fram att hans skattesänkningar riktar sig till låg- och medelinkomsttagare, har fått sänkt skatt med 39 312 kronor.”

  Alla skrapar ihop till landets välfärd för alla efter egen förmåga, och inte enbart för ”rika” som förr i världen i form av slaveri.

 3. bestofmankind – du glömmer helt bort de låg- och medelinkomsttagarna, som har fått mer än tusen kronor per mån i plånboken. Det är väl ändå inte fel. Dessa har fått mera i procent än vad höginkomstagarna får och det är rätt att göra så. Nu räknar du upp en massa politiker av en viss sort som fått mera. Vet inte exakt vad de får, men det GÄLLER ÄVEN SOSSAR. Det gäller alla som arbetar och bidrager till vårt välstånd. Har barn och barnbarn och de instämmer i att det har blivit bättre med denna sortens politik – att inte ta ut för höga skatter. Du ska veta att du stödjer ett riktigt högskatteparti och det kan ingen hindra, men nog är det bättre att kunna styra lite själv och att staten inte tar alla ens pengar. Visst ska vi ha skatter så vi kan sörja för vård, skola och omsorgen av de gamla, det är inte där jag har invändningar.
  Skattesänkningar sätter fart på Sverige, var så säker!

 4. De låga- och medelinkomstagarna som har fått tusen kronor i månaden har i real värde inte fått något ökning alls. Det är fel att använda procenten som en måttstock vid jobbskatteavdraget då när man handlar varor och tjänster är det tal om belopp i kronor och inte i procent av ens inkomster.

  Tänkt skattehöjningen av socialdemokraterna skall drabbas de rika, och de som tjänar över 1 miljon kronor om året. Inte de låga- och medelinkomstagarna.

  ”Skattesänkningar sätter fart på Sverige, var så säker!”
  Vem försöker du övertala?

 5. bestofmankind – jag trodde att du förstår att höginkomstskatten blir en spotta i havet. . Det ger inte staten pengar så det räcker – nästan försumbart. Det blir låg- och medelinkomsttagarna som ger de stora pengarna vid en skattehöjning. och den kommer att gälla även dessa. Alla kommer att drabbas – ingen undantagen!

 6. Och jag som trodde att du är updaterad, du som är pensionär och har mycket tid över att läsa nyheterna:

  ”I sin budgetmotion kommer Socialdemokraterna att föreslå en skattehöjning på årsinkomster runt en miljon kronor och uppåt. De vill även införa en ny förmögenhetsskatt samt skatt på exklusiva fastigheter med ett marknadsvärde på mer än sex miljoner kronor.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3490111.svd

 7. Denna skattehöjning RÄCKER INGENSTANS och jag vill påstå att jag är mycket bra uppdaterad. Har inget annat nu att göra som pensionär. 🙂

 8. Bestofmankind,

  Borg är falsk. Han ville själv gärna ha statliga bonusar då han TROR att pengar är bästa drivkraften för att få människor att göra sitt bästa. Han syns sakna mycken människokunskap och syns bedöma människor efter sin egen måttstock 😦
  Han TROR att man genom att ta bort bonusar i bankvärlden får mindre spekulation, men även där bedrar han sig. Bankvärlden lever på spekulation. Det är troligtvis helt andra och mer genomgripande förändringar som behövs i bankernas regelverk om osund spekulation ska kunna begränsas.

 9. soli01

  Med din inställning är det tur att du inte är finansminister.

  hillary2,

  Anders Borg visar mer och mer sitt rätta jag.

  Den senaste:

  Borg får bakläxa på deklarationen:

  ”Borg hade begärt avdrag för ökade levnadskostnader på 12 240 kronor. Han hade dock utgått från de regler som gällde innan han själv ändrade dem hösten 2007.

  – Det var ett misstag och det är bara att beklaga. Det är jag som har skrivit under både deklarationen och propositionen och borde därför ha känt till vilka regler som gäller, säger han.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3531037.svd

 10. he,he

  Det gav upphov till många tankar när jag hörde talas om vad Borg gjort i sin deklaration.
  Om han nu ändrat i avdragsdjungeln för dubbel bosättning hade han tydligen inte gjort förändringen varken till det bättre eller till det enklare. Isåfall borde han använt sig av förändringen – om han vore normal och inte impregnerad av många de sju dödsynderna 🙂


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS