Billiga politiska poäng fiskas av regeringen Reinfeldt

Regeringen Reinfeldt vill hemligstämpla de kontroversiella tsunamibanden i 70 år trots hård kritik.

I det nya förslag som regeringen på måndag lämnar på remiss till Lagrådet, och som SvD tagit del av, framgår att regeringen åter föreslår en 70-årig hemligstämpel på tsunamibanden. Sekretessen blir inte absolut men stark – uppgifter ska bara lämnas ut om det står klart att det kan göras ”utan fara för att Regeringskansliets verksamhet skadas”.

Varför regeringen vill sekretessbelägga tsunamibanden är en stor gåta som bäddar för olika konspirationsteorierna.

Min svenske makes omedelbar reaktion när han läste nyheten på text tvn var att förra regeringens agerande under tsunamin kanske kunde skada landet därför den nuvarande regeringen vill hemligstämpla tsunamibandena.

Skeptiskt mot regeringen i allmänhet och Fredrik Reinfeldts ”gloria” i synnerhet höll inte jag med maken. Väl medveten om Fredrik Reinfeldts hyckleri om borgfreden för Sverige som Thomas Bodström skrev om i sin blogg i maj i år:

Fredrik Reinfeldts säger i Dagens nyheter idag att ”vi har ett gemensamt ansvar
för att Sverige sköter detta väl och att vi inte ska ha onödigt käbbel
.” Han säger sig vilja ha borgfred så att det inte blir ett inrikeskaos, som det blivit i Tjeckien. Där har oppositionen drivit ett misstroendevotum som skapade regeringskris mitt under deras ordförandeskap. Reinfeldt påstår att moderaterna höll borgfred under förra ordförandeskapet 2001.

Låt oss då gå tillbaka och pröva sanningshalten i Reinfeldts uttalande.

Fredag den 15 juni 2001 inträffade Göteborgskravallerna. Hos de flesta partierna saknades intresse av att försöka utnyttja detta inrikespolitiskt.
Det fanns ett undantag: moderaterna.
Där fanns det en som var mera utmärkande än alla andra: Fredrik Reinfeldt.
Medan gatstenarna fortfarande ven i Göterborg satt moderaterna i Stockholm och skrev pressmeddelande. Och när en ung man kämpade för sitt liv, när ett stort antal poliser och demonstranter hade skadats och delar av en stad slagits sönder, sprang Fredrik Reinfeldt omkring som en iller i Riksdagen och försökte få till ett…..ja, just det: ett misstroendevotum!

Att Fredrik Reinfeldt säger en sak och gör en annan har nog de flesta insett. Men här tror jag att Reinfeldt har överträffat sig själv i att ge hyckleriet ett ansikte.

är jag starkt overtygad om att nuvarande regeringen ville att folket skulle tro att innehållet i tsunamibanden kunde skada Sverige pga förra regeringens – Socialdemokraternas – agerande. Den nuvarande regeringen ville framstå sig själv som en slags beskyddare för landet genom att hemligstämpla tsunamibandena.

Att den förra regeringen agerade passivt i början av tsunamikatastrofen visste redan alla om.

Detta är en av politiska  kampanjer den moderatledda regeringen har  i sina planer  för att fiska upp billiga poäng för valet 2010. Tsunamibanden innehåller därför inga  nya uppgifter som kan skada landet.

Är det Schlingmann eller Karl Rove som skall få credit för denna propaganda?

                                 @—>—>—>—    —-<—<—-<—-@

3 kommentarer

  1. Jag tycker också att det är uppseendeväckande att tsunamibande hemligstämplas. Det stärker inte förtroendet för politiker och myndigheter. Den officiella öppenheten har varit viktig i Sverige och nu är den på väg ut……

  2. Om sannolikhet

  3. Tsunamibanden ”hittades” just när Reinfeldts sekreterare hade berusat sig på krogen medan hon hade jouren på regeringskanliet. Det var absolut en avledningsmanöver. Innehållen i dessa band är säkert helt ointressanta, men de visar hur trafiken gick mellan olika myndigheter i en krissituation, dvs avslöjade hur vår krisberedskap var utformad. Att offentliggöra det för främmande makt vore mer än lovligt dumt… Vissa kittlas av sådana manövrer inom politik, sådant maktspel. Jag tycker personligen är det är tecken på ynkedom och har stora drag av pojklekar. Politiker drar in oss icke deltagande medborgare i sina lekar i vilka den vinner som undanhåller sanningen mest trovärdigt.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS