Carl Bildt härskar i smyg

– Men jag kom fram till att jag inte gärna kan vara jävig när det i praktiken handlar om ett beslut om att verkställa Internationella krigsförbrytartribunalens beslut, sade han.

FM Carl Bildt ransakade sig själv angående jäv frågan om frisläppandet av den dömda krigsförbrytaren Biljana Plavsic för brott mot mänskligheten år 2003. Det var inte förvånande att han själv kom fram till att han inte var jävig. Har någon annars förväntat sig något annat när det gäller Carl Bildt?

Biljana Plavsic dömdes av Haag Tribunalen till 11 års fängelse, och enligt den svenska regeln kunde hon bli frisläppt efter 2/3 av tiden om hon sköter sig.  Den naiva regeringen med FM Carl Bildt som var huvudansvarig för beslutet fick höra vad de behövde höra och beslutade att frige henne.

Hur mycket man än kritiserar regeringens agerande om frisläppandet på en mycket ond människa, som var en av ansvariga för etnisk rensning där cirka 200 000 människor dog, kan man som en vanlig människa inget göra.

Inte förrän ordföranden i justitieskottet, Thomas Bodström (S), kom med en KU-anmälan för att utreda om Carl Bildt var jävig när han deltog i regeringens beslut om Biljana Plavsics frisläppande.

Thomas Bodström skriver  bl a i sin blogg:

Igår kom Bildt riktigt snett. Han försöker smälla i journalister att det är krigsförbrytertribunalen som avgör när Biljana Plavsic ska friges. Det är fel, vilket också bekräftas av folkrättsexperter. Det är svenska regeringen som avgör det. Det görs en indivduell prövning där två tredejedelar är huvudregeln, men där det finns utrymme att förlännga verkställigheten.

När det nu visar sig att Bildt har anmält jäv vid tidigare beslut har han trasslat till det ordentligt för sig. På grund av att han felaktigt deltog i regeringsbeslutet kommer jag nu att anmäla Carl Bildt till KU. Då får vi också ta del av vad han egentligen sa när han vittnade till hennes fördel i rättegången. Vilka kopplingar fanns det när han senare var med vid beslutet att frige henne? Återstår att se om Bildt kommer att försöka med samma valser i KU som i media.

Vad KU kommer fram till återstår att se.

                          @—->—>—-   —–<—-<—–@

Annonser

1 kommentar

  1. Vad kan de egentligen gåra åt det, även om de vill?


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS