Katrine Kielos har fel i sak

I dagens ledare av Aftonbladet skrev Katrine Kielos:

Men oavsett allt: vi måste skämmas för vårt kollektiva misslyckande att hjälpa Syriens folk. Även Sverige stoppade i slutet av 2011 EU-sanktioner mot Syrien för att Ericsson har affärer där. Carl Bildt backades än en gång upp av Social­demokraternas Urban Ahlin.

Jag måste veta sanningen om det därför ställde jag frågan till Urban Ahlin:

Du backade väl inte upp Carl Bildt enligt dagens ledare i Aftonbladet?

Urban Ahlin svarade:

Jo, men det handlade om att oppositionen inte ville släcka ned mobilnätet.
Ericsson hade inga affärer i Syrien.

Den 24 okt 2012 skrev även Urban Ahlin och Kenneth Forslund, biståndspolitisk talesperson, en debattartikel i GT/Expressen om just Syrien.

FN måste stoppa kriget i Syrien! Det är lätt att ge FN skulden för att de fruktansvärda krigshandlingarna får fortsätta. Men det hänger i själva verket på medlemsstaterna i FN:s säkerhetsråd om vi ska kunna försöka stoppa kriget i Syrien. Hittills finns där inte den enighet där behövs.

Vi hade det klart för oss redan innan vi reste till New York och FN-högkvarteret för några veckor sedan, tillsammans med våra socialdemokratiska kolleger i riksdagens utrikesutskott. Vi träffade FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson och en rad personer som är synnerligen aktiva i den process som pågår med anledning av kriget i Syrien. Möten som bekräftade och komplicerade vår bild ytter­ligare.

Varje dag påminns vi genom bilder och berättelser från Syrien om att FN inte fungerar som det borde. Därför vill vi att Sverige tar initiativ till en vängrupp för FN där ­länder från olika delar av världen samarbetar för att stärka FN och driva på reformarbetet.

Gamla som nya FN-institutioner behöver stöd för att mänskliga rättigheter, säkerhet och utveckling ska koordineras på det mest effektiva sättet. Det behövs för att ett starkare och bättre rustat FN ska kunna hantera kriser, värna folkrätten och mänskliga rättigheter samt främja utveckling. Det är viktigt att kopplingen mellan fred, säkerhet och utveckling är tydlig.

Utan ett effektivt arbete mot orsaker till konflikter, fattigdom och politisk extremism kommer heller inte konflikterna i sig att kunna bekämpas. Likadant är det i återuppbyggnaden efter en konflikt. Om inte säkerheten kan garanteras, ofta med hjälp utifrån, så kan heller inte återuppbyggnad och utveckling ta fart.

För Socialdemokraterna är FN en hörnsten i utrikespolitiken. Vi vill att Sverige ska bli både mer aktivt och engagerat i FN:s arbete. Då behövs en strategi. Den måste omfatta både vårt agerande i FN som enskild nation, det vi gör gemensamt genom EU och det som kan ske i samarbete mellan oss nordiska länderna.

Vi anser att Sverige ska ställa upp när FN ber om hjälp, både när det gäller fredsbevarande och fredsframtvingande insatser. Efter att Sverige har deltagit i en rad Natoledda insatser är det naturligt att nästa stora internationella uppdrag som Sverige åtar sig är en FN-ledd insats.

Det som just nu händer i Syrien visar både att FN behövs och behöver utvecklas. Gärna högtidstal och ett rejält firande en dag om året, men Sveriges FN-arbete och reformeringen måste vara aktivt varje dag året runt.

Medan Carl Bildt däremot nöjer sig med att kommentera sakfrågan i sin blogg och twitter.

Sverige är verkligen i akut behov av en utrikesminister på riktigt. Och Katrine Kielos som har fel i sak kunde göra skillnad genom att påpeka det till Carl Bildt.

                                                    @—->—->—-    —<—-<—–@

Annonser