S-utrikesdeklaration 2013 – Om viljan finns

Publicerad i Socialdemokraternas websida

En progressiv utrikespolitik

Socialdemokraterna vill att svensk utrikespolitik ska bli mer progressiv och aktiv. Det är fullt möjligt – om bara viljan finns. Därför presenterar Socialdemokraterna idag, vid riksdagens utrikespolitiska debatt, konkreta förslag som vart och ett visar att Sverige kan bättre i utrikespolitiken.

Den svenska utrikespolitiken ska vara en stark röst för  fred, folkrätt och mänskliga rättigheter. Politiken ska bidra till internationellt samarbete och solidaritet samt främja svenska intressen.

Vi ser Förenta nationerna som navet i det internationella samarbetet. Vi vill stärka Sveriges roll i FN och har länge krävt att Sverige ska bifalla organisationens önskemål om fredsbevarande trupper till exempelvis Afrika. Regeringen har istället dragit ner FN-engagemanget till en närmast genant låg nivå.

Vi socialdemokrater vill stärka det svenska arbetet för att främja mänskliga rättigheter. Regeringens tal om mänskliga rättigheter och demokrati kollapsade när utrikesministern inte ens kunde kräva egyptiska diktatorn Mubaraks avgång eller välja sida mellan folket och Khadaffi i Libyen.

Sverige ska vara en pådrivande kraft för fred mellan Israel och Palestina. Splittringen i regeringen om synen på denna konflikt har lett till svensk passivitet och tystnad när det gäller stödet för den palestinska staten. Att stoppa expansionen av bosättningarna och att erkänna den palestinska staten är viktiga steg mot en fredlig tvåstatslösning. Men Sveriges regering tiger still. Vi socialdemokrater kräver att regeringen skärper sin politik mot de israeliska bosättningarna på ockuperad palestinsk mark. Vi vill att Sverige ska driva linjen att bosättarnas ekonomiska transaktioner stoppas. Vi anser att bosättningarna är det största hindret för fred mellan israeler och palestinier. Läs mer om kampanjen för ursprungsmärkning av varor från bosättningarna ”Märk ockupationen”.

Sveriges stora engagemang för nedrustning är nu ett minne blott. När andra länder flyttar fram positionerna för nedrustning av kärnvapen och klusterbomber agerar Sveriges borgerliga regering istället bromskloss.

Vi presenterar idag inte en alternativ socialdemokratisk utrikesdeklaration. Dokumentet gör heller inte anspråk på att beskriva hela den socialdemokratiska utrikespolitiken, men visar tydligt och konkret, på område efter område, att en
progressiv utrikespolitik är möjlig också för Sverige att driva.

Läs hela dokumentet ”Om viljan finns” (PDF)

Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson

 

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s